Herbruikbare koffiemokken

Herbruikbare koffiebekers, een duurzame en kostenbesparende keuze

Stel je een doorsnee kantoor voor op een typische maandagochtend. Werknemers komen binnen, halen hun eerste kopje koffie van de dag en gooien hun koffiebeker weg na het gebruik ervan. Dit scenario herhaalt zich dag in, dag uit, waardoor er duizenden wegwerpbekers worden verbruikt. En dit is slechts één kantoor. De hoeveelheid afval die op nationale schaal wordt gegenereerd is immens en overweldigend. Maar wat als er een eenvoudige, kostenefficiënte oplossing zou zijn voor dit probleem? Wat als we je vertelden dat het investeren in herbruikbare koffiebekers niet alleen een positieve invloed heeft op het milieu, maar ook een slimme financiële zet is voor bedrijven?

De nieuwe SUP wetgeving

De nieuwe Single-Use Plastics (SUP) wetgeving is een stap in de goede richting om plastic afval aan te pakken. In een poging om de plasticvervuiling te verminderen, hebben de Europese landen sinds 3 juli 2021 maatregelen genomen om de impact van de 10 meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Hieronder vallen ook de alomtegenwoordige wegwerpbekers. Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om op kantoor, evenals vele andere plaatsen, wegwerpkoffiebekers te gebruiken. Dit biedt de mogelijkheid om over te stappen op herbruikbare alternatieven zoals keramieken of kunststof koffiebekers.

Consequenties van de SUP wetgeving voor bedrijven

Voor bedrijven heeft deze nieuwe SUP wetgeving koffiebekers aanzienlijke gevolgen. Wanneer je ter plaatse eet of drinkt, moet je vanaf 2024 een herbruikbare koffiemok gebruiken, zoals een afwasbare koffiemok van keramiek of kunststof. Er zijn echter uitzonderingen voor bedrijven die ervoor kiezen om nog steeds bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te gebruiken, mits ze 75% tot 90% van deze producten inzamelen voor recycling op hoog niveau.

De voordelen van herbruikbare koffiebekers

Herbruikbare koffiemokken bieden een duurzamer alternatief voor wegwerpbekers. Beide soorten, keramiek en kunststof, zijn na slechts 20 keer gebruik al een beter alternatief. Naast het feit dat ze het milieu ten goede komen, zijn er nog meer voordelen verbonden aan de overstap naar herbruikbare bekers.

De verschillende opties voor herbruikbare bekers

Bij de keuze voor herbruikbare bekers zijn er twee belangrijke opties om te overwegen: kunststof of keramieken bekers. Kunststof bekers zijn over het algemeen goedkoper, minder breekbaar en lichter. Aan de andere kant voelen keramieken bekers luxer aan en hebben ze de neiging beter te drogen in standaard vaatwasmachineprogramma’s. Keramieken bekers hebben ook het voordeel dat ze, wanneer ze bedrukt zijn met keramische inkt, tot 100.000 keer mooi blijven.

Elk van deze opties heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en prioriteiten van je kantoor. Of je nu een voorkeur heeft voor de kostenefficiëntie van kunststof of de luxe uitstraling van keramiek, er is een herbruikbare koffiebeker die past bij je behoeften.

Duurzaamheid en kostenbesparingen

Een van de meest prominente voordelen van het investeren in herbruikbare koffiebekers is de aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van je kantoor. Herbruikbare bekers verminderen de hoeveelheid afval die je kantoor genereert en helpen tegelijkertijd bij te dragen aan een gezondere planeet. Daarnaast kunnen herbruikbare koffiebekers, zowel keramiek als kunststof, op lange termijn een economische keuze zijn, aangezien ze de kosten van continu aangekochte wegwerpbekers elimineren.

De levensduur van herbruikbare koffiebekers

Kunststof koffiebekers kunnen tot 500 keer hergebruikt worden, terwijl keramieken bekers een gemiddelde levensduur hebben van 5.000 keer. Dit betekent dat, afhankelijk van de frequentie van het gebruik, één enkele herbruikbare beker het gebruik van duizenden wegwerpbekers kan voorkomen.

Daarnaast hebben beide soorten bekers andere duurzame voordelen. Kunststof bekers, bijvoorbeeld, hebben over het algemeen een lagere CO2-uitstoot bij productie dan keramiek. Aan de andere kant drogen keramieken bekers goed in standaard vaatwasmachineprogramma’s, waardoor water en energie worden bespaard.

Verscheidenheid aan opties

Herbruikbare koffiebekers komen in verschillende vormen, maten en kleuren, waardoor je de mogelijkheid heeft om bekers te kiezen die aansluiten bij je bedrijfsimago of kantooromgeving. Of je nu op zoek bent naar gestapelde bekers om ruimte te besparen, of bekers in verschillende kleuren om wat levendigheid toe te voegen aan je kantoor, er is altijd een optie die past bij je behoeften. Bovendien kunt je kiezen uit bedrukte of onbedrukte bekers, afhankelijk van je voorkeur.

Overgang naar herbruikbare koffiebekers

Het kiezen voor herbruikbare koffiebekers in plaats van wegwerpbekers is een verantwoorde keuze die niet alleen bijdraagt aan het milieu, maar ook aan je bedrijfsimago. Klanten en werknemers waarderen het steeds meer wanneer bedrijven duurzame keuzes maken. Door over te stappen op herbruikbare bekers, laat je zien dat je bedrijf toegewijd is aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het overstappen naar herbruikbare bekers kan in eerste instantie misschien overweldigend lijken, maar er zijn talloze bronnen beschikbaar om je te helpen bij deze overgang. Neem bijvoorbeeld de gratis downloadbare pdf met beslisboom, deze helpt om de opties eenvoudig in kaart te brengen. Verder staan er leveranciers klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij het kiezen van de juiste bekers voor je kantoor. Het is ook belangrijk om te weten dat er voldoende voorraad beschikbaar is, ook als je snel levertijden vereist.